Nationaal Ouderenfonds: ‘start met doen!’

Wat doet het Nationaal Ouderenfonds?

Sinds 1953 werkt het Nationaal Ouderenfonds met hart en ziel aan een samenleving waarin iedere oudere telt.

Stel je eens voor: zonder rollator kom je buiten de deur niet veel verder. Familieleden en vrienden zijn overleden, de buurtsupermarkt heeft zijn deuren gesloten en de kinderen wonen niet dichtbij. Trouwens, je kinderen val je sowieso niet graag lastig met jouw sores, want zij moeten ook hun eigen boontjes doppen met drukke banen en kleine kinderen. Zelfs de wijkverpleger en schoonmaakhulp zijn vaak te druk voor een kopje koffie.

Wat doet SQPeople?

Eenzaamheid en kwetsbaarheid ontstaan niet van de ene op de andere dag. Het zijn sluipende processen en het kan iedereen overkomen. Daarnaast verhoogt eenzaamheid de bloeddruk, het stressniveau en de kans op een depressie. Eenzame ouderen blijken 14% meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon. Daarmee is de kans op vroeg overlijden bij eenzaamheid twee keer zo groot als bij overgewicht.

Het Nationaal Ouderenfonds vindt het ondragelijk dat ouderen ongewild eenzaam zijn en maakt zich zorgen om de gevolgen hiervan. SQPeople draagt bij aan het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen en het voorkomen dat ouderen vereenzamen door het werven van structurele maandelijkse donateurs waardoor er steeds meer passende aandacht en activiteiten voor ouderen in Nederland worden georganiseerd.

Hierbij zijn de volgende 3 speerpunten belangrijk:

‘Mobiliteit en uitjes’

Jaarlijks maken bijna 30.000 ouderen gebruik van de BoodschappenPlusBussen die het Nationaal Ouderenfonds financieel ondersteund. Dit maakt het voor ouderen mogelijk om naar de winkel te gaan, ergens op de koffie te gaan, musea te bezoeken en concerten bij te wonen.

‘Direct contact’

Om ouderen direct met elkaar in contact te brengen zijn er twee projecten opgezet: de Zilverlijn en Match. De Zilverlijn is er voor ouderen die het fijn vinden om regelmatig een praatje te maken via de telefoon. Daarnaast koppelt het Nationaal Ouderenfonds ook vrijwilligers met ouderen; matchen. De vrijwilliger gaat bijvoorbeeld wekelijks bij de oudere langs of ze gaan samen op pad.

‘Fysiek en sociaal fit’

Breiclubs en Oldstars Sports zijn voorbeelden van projecten om ouderen actief te laten bewegen. Breien is niet bepaald een sport maar voor de ouderen is het belangrijk dat zij even hun woonruimte uit zijn, aandacht hebben voor een activiteit en elkaar.

Het fysiek fit blijven is ook belangrijk omdat het makkelijker is om de deur uit te gaan en dus het risico op eenzaamheid verkleind wordt. Oldstars is begonnen met ‘walking football’, een vorm van voetbal voor ouderen. Hardlopen is verboden en het spel is een stuk rustiger waardoor blessures worden voorkomen.

Lijkt het jou ook leuk om hieraan bij te dragen? Meld je dan NU aan!

© SQPeople 2021 - Alle rechten voorbehouden - Privacy & Disclaimer - Backstage
YES! IK WIL DIRECT AAN DE SLAG!